torsdag 29. januar 2015

Klasseledelse og relasjon lærer-elev

Klasseledelse og relasjonen lærer-elev

INNLEDNING

Som andre års studenter i praktisk pedagogisk utdannelse har jeg fått i oppgave å fokusere på teori og praktiske tiltak som jeg mener er svært viktige for klasseledelse og utvikling av relasjoner for et godt læringsmiljø.
Jeg skal kort gjøre rede for aktuelle teorier på klasseledelse og relasjonsbygging der jeg vil ta med egne erfaringer og hva jeg tenker videre i min framtidige praksis. Ved å bygge selvtillit og selvfølelse vil en legge til rette for elevmotivasjon. For å gi alle elevene en trygg og lærerik skolehverdag bruker jeg Tomas prinsippene: Trygghet, omsorg, mening, ansvar og støtte.

HOVEDDEL

Relasjonell klasseledelse
For å få til god klasseledelse er en god relasjon mellom lærer og elev en av grunnsteinene. Drugli (2013) skriver i sin bok at det ikke er noe som er viktigere for elevers trivsel og læring i skolen enn læreren. Med utgangspunkt i dette, er det relasjoner som står sentralt. Relasjoner handler mye om hva andre mennesker betyr for deg (Drugli, Relasjonen lærer og elev - avgjørende for elevens læring og trivsel., 2013).
For å signalisere støtte og bygge relasjoner er det viktig at læreren lytter til eleven, og er forståelsesfull.  Læreren kan vise respekt og forståelse ved å være i nærheten, og ved å ha øyekontakt (Midthassel, Bru, Ertesvåg, & Roland, 2011). Andre gode virkemidler er å bruke en god og varm stemme, støtte og oppmuntre, vise entusiasme for læringsarbeidet og eleven (Midthassel, Bru, Ertesvåg, & Roland, 2011)
Forskningen viser at en god elev-lærer relasjon har mye å si for elevens oppførsel, mentale helse og akademiske utvikling.
For barn i vanskelige situasjoner kan skolen være det eneste stedet der de får tilfredsstilt sine behov tilstrekkelig, derfor er det spesielt viktig i arbeid med disse barna å legge en ekstra innsats i å bygge gode relasjoner.
For å unngå sosial passivitet eller tilbaketrekning som hemmer læringsinteraksjonen, er gode relasjoner viktig. Men kva gjør man da når den gode relasjonen ikkje er til stede?
Hvor vanskelig den negative relasjonen er å snu, kan være veldig varierende. Ikke alle lærere er klar over hvor betydningsfull deres relasjon til elevene er. Som lærer kan et utgangspunkt være å begynne med seg selv, og sin bevissthet i forhold hvordan man skal skape gode relasjoner til elevene sine. Følelser og holdninger ovenfor den enkelte elev er det første en som lærer må sette fokus på.
Det er mange tiltak en kan sette i gang, eksempler på dette er:

  • Læreren må fremstå som en god rollemodell være bevisst på egen atferd og møte presist til undervisninga.
  • Det er viktig å omtale alle elevene på en positiv måte, en må få fram det beste i elevene våre, en gir ros i åpne rom mens en tar ris under fire øyne.
  • En må være en tydelig leder i klasserommet, en må formulere positive trivselsregler sammen med elevene. Skolereglemange og trivselsregler i klasserommet må håndheves, her er det viktig og ikke ha for mange regler.
  • Læreren må lære seg navnet på alle elevene sin snarest mulig, han bør kommunisere med hver elev i løpet av hver undervisningsøkt. Det er viktig at han gir tydelige tilbakemeldinger og kommuniserer på et språk som alle forstår. Det er også svært viktig at han holder avtaler med elevene og tar hver elev på alvor, han må også ta initiativ til kontakt med tilbaketrukne elever.
  • Han bør starte timen med å informer hva denne dagen eller timen skal omhandle, samt kan han gi oversikt over læringsmål og forventninger for økten. Bruker pc kun ved behov og tar med elevene på å lage eller justere kriterier i faget. Timene avsluttes med en oppsummering på hva du har lært.
  • For å få godt sammhold og bli godt kjent med mine elever har jeg koppstarts samtale før skolestart sammen med elev og foresatte, jeg får være med klassen ein heile dag med masse spennende aktiviteter, jeg er med elevene mine på rebusløp der elevene blir kjente på skolen,  jeg har minst 2 faglige og sosiale samtaler under året. Jeg har også vurdert å innføre klassens time som skal brukes til å styrke samhold og skape trygghet. 
 For å skape rom for god læring må skoledagen til elevene bygge på TOMAS-prinsippene med konkrete tiltak for god klasseledelse. Læringsmiljøet kan vi dele inn i to grupper det fysiske læringsmiljøet og det psykososiale læringsmiljøet. Klasseledelse og relasjonsbygging er faktorer i det psykososiale læringsmiljøet. For at elevene skal få et godt psykososialt læringsmiljø må alle elevene oppleve å få være godt likt av lærere og andre ansatte på skolen.

Jeg som lærer har hovedansvaret for å bygge gode relasjoner mellom meg og elevene. Det er svært viktig å ha stort fokus på dette i starten av skole året. Gode relasjoner gir god innsats som igjen påvirker karakterene og fremtidig læring.
Motivasjon og selvoppfatning henger begge nøye sammen. Det blir viktig om eleven ser på seg selv som et handlekraftig menneske og ikke med evner som er og blir statiske (Imsen 2005).
God undervisning er den som setter i gang læring mens eleven selv fullbyrder prosessen, med andre ord så er det den gode læreren som stimulerer læringsprosessen. Motivasjon og læring henger nøye sammen og det å være motivert og entusiastisk som lærer gir god smitteeffekt på elevene. Ved å bygge selvtillit og selvfølelse vil en legge til rette for motivasjon.
                                                                                                                                                                                                                        
Avslutning
Oppsummering
Positive relasjoner mellom lærer-elev har en klar sammenheng for elevers læring og psykososiale fungering.
God lærer-elev relasjoner får elevene til å yte større faglig innsats og samarbeider bedre med lærer enn når relasjonene er dårlige.
Hver enkelt elev kommer til skolen med ulike forutsetninger og behov, og med ulik ryggsekk med tidligere relasjonserfaringer. Å etablere en god kontakt til en elev kan i enkelte tilfeller være en utfordring, spesielt når elevens tidligere erfaringer med relasjoner har vært negative.
Alle elever har rett på tilpasset undervisning i grunnskolen og i den videregående skolen og dette gjelder for alle elever.
                                                                                                                                            
LITTERATUR
Drugli, M. B. (2013). Relasjonen lærer og elev - avgjørende for elevens læring og trivsel.            Oslo: Cappelen Damm.
Midthassel, U. V., Bru, E., Ertesvåg, S. K., & Roland, E. (2011). Sosiale og emosjonelle            vansker. Barnehagens og skolens møte med sårbare barn. Oslo: Universitetsforlaget.
Imsen, G. (2005). Elevens verden: Innføring i pedagogisk psykologi (4. utg.). Oslo:          Universitetsforlaget.