mandag 9. februar 2015

Sluttinnlegg for klasseledelse og relasjon lærer-elev



Klasseledelse og relasjonen lærer-elev

 
Jeg vil takke for de fine kommentarene som dere har gitt meg på min ppu blogg, kjekt at dere har tatt dere bry med å gi meg mange positive kommentarer i form av to stjerner og et ønske.

I denne oppgaven skulle vi fokusere på teori og praktiske tiltak som vi mente var viktige for klasseledelse og utvikling av relasjoner og et godt læringsmiljø. I denne bloggen har jeg fokusert på at læreren må involvere seg i elevene han må opprette kontakt og tillit. Ha må vise vilje til å bry seg, vise omsorg, ha interesser for den enkelte med fokus på læringssituasjonen og ikke minst vise støtte og ha positive forventninger til alle sine elever.

Jeg har tatt hensyn til kommentarene jeg har fått, jeg fikk to ønsker et av Sjoaren og et av Per Spektiv, De ønsket å utfordre meg på følgende:

Sjoaren: Lenger ned i innlegget ditt trekker du fram at du som lærer har hovedansvaret for å bygge gode relasjoner mellom deg og elevene. Videre skriver du at: »Det er svært viktig å ha stort fokus på dette i starten på skole året.» Er ikke dette noe vi lærere må ha fokus på hele året?
Jeg vil starte med og kommenter Sjoaren så klart jeg er enige med deg om at vi som lærere må ha fokus på relasjonsbygging hele året. Det og bygge og vedlikeholde gode relasjoner mellom lærer og elev er kjernen i skolesystemet for at alle elever skal oppleve trygghet, mestring og læring. Arbeid med å etablere og opprettholde positive relasjoner er ein kontinuerlig prosess. Sentrale elementer i en slik prosess er etablering av tillit, verdsetting, anerkjennelse og evne til å se den enkelte elev.
Dette er kjempeviktig og det er en kontinuerlig prosess, som er svært viktig for å bevare de gode relasjonene mellom elev og lærer. Jeg tok det som en selvfølge at relasjonsbygging er ein års aktivitet, derfor nevnte jeg ikke noe om dette i bloggen min.

Per Spektiv: Jeg har lest og refererer til TOMAS prinsippene hva dette er, og hva disse prinsippene går ut på, ønsker mer utdypning på dette i bloggen?
Jeg har valgt å ta med TOMAS-prinsippene da jeg synes dette passer godt i en ellers så travel skolehverdag og siden disse prinsippene må være på plass for å skape god læring. Bokstavene står jo for Trygghet, Omsorg, Meining, Ansvar og Støtte, og alt dette må være på plass hvis jeg som lærer skal få god relasjon med hver enkelt elev.
En av lærerens viktigste oppgaver i klasserommet er å skape trygghet og motivere elevene, dette kan læreren gjøres ved å sette klare mål og delmål tilpasset til elevene. Det er svært viktig å gi ros, oppmuntring og klare tilbakemeldinger/framovermeldinger. Det er også viktig å belønne god oppførsel og arbeidsinnsats. En må legge til rette for elevmedvirkning, variasjon og realistiske utfordringer basert på elevens interesser.

Dette har vert en spennende og lærerik oppgave og i dagens skole er det veldig stor fokus på god klasseledelse.

 
Knut Oddvar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar